Există în viața noastră persoane cu care ne înțelegem foarte bine, cu care de-abia așteptăm să ne întâlnim. Fie că este vorba despre prieteni, soți sau soții, iubiți sau iubite, colegi, manageri, simțim că ele ne-au schimbat viața în bine. Întâlnirile de acest fel reprezintă poate cele mai importante momente în viața noastră. Sunt, în același timp, persoane cu care interacționăm zilnic și cu care nu simțim că avem nimic în comun. Ba mai mult, se poate chiar să avem antipatii, relații încordate sau conflictuale. Sunt persoane cu care credem că n-am putea niciodată lega vreo relație de orice fel. Le evităm, le confruntăm direct sau căutăm să ne înțelegem “cât de cât” pentru că împărțim același birou, același apartament sau același metrou.
Viața noastră este, de cele mai multe ori, un amestec ciudat de relații “bune” și “rele”, iar câteodată lucrurile se complică în așa fel încât simți că pierzi controlul. Nu-ți poți alege întotdeauna persoanele cu care interacționezi, dar îți poți alege felul în care interacționezi cu ele!
Ce simplu ar fi, nu-i așa, dacă oamenii din viața ta ar avea manuale de instrucțiuni! Ai ști exact ce să faci! Imaginează-ți cât de ușor ai gestiona toate relațiile cu cei din jurul tău dacă ai înțelege ce îi determină cu adevărat să se comporte într-un fel sau altul; sau, poate și mai important, să înțelegi ce te motivează pe tine să te comporți într-un anume fel cu ceilalți.
Până când oamenii din viața ta să aibă manuale de instrucțiuni, există un instrument care te poate ajuta să-i înțelegi pe ceilalți mai bine, să te înțelegi pe tine mai bine și să înțelegi cum poți face relațiile din viața ta să meargă mai bine!
Strength Deployment Inventory®, sau mai pe scurt SDI®, este un instrument foarte ușor de aplicat și foarte practic. Are deja peste 40 ani de când este folosit la nivel global, atât în plan personal, cât și în business, prin intermediul companiei Personal Strengths® Inc.
PorterSDI® este fundamentat științific, având la bază cercetările psihologului Elias H. Porter, Ph.D. și teoria dezvoltată de acesta, Relationship Awareness®, un fel de fereastră către sistemul motivațional care ne determină comportamentele de zi cu zi. Când recunoști motivațiile care determină comportamentele tale și ale altora, îți este mult mai ușor să comunici mai eficient și să gestionezi cu succes un conflict. Imediat după completarea unui scurt chestionar, rezultatele sunt prezentate într-o formă grafică ușor de memorat și de folosit ulterior în interacțiunile cu ceilalți, SDI Triangle™:
SDI Triangle
Interesant este că acesta îți oferă o imagine a relațiilor dintr-o dublă perspectivă: atunci când relațiile merg bine și atunci când există un conflict. SDI® îți arată cum diferențele dintre oameni se pot transforma în surse de îmbunătățire a relațiilor dintre ei și nu de apariție a conflictelor.
Prin urmare, SDI® este un instrument care te va ajuta să-ți înțelegi și să-ți îmbunătățești relațiile cu colegii de birou, cu managerul tău, cu partenera sau partenerul de viață, te poate ajuta să te dezvolți ca manager. Dacă lucrezi în vânzări, te poate ajuta chiar să vinzi mai mult pentru că vei înțelege mai bine motivațiile prospecților sau clienților cu care te întâlnești. Dacă ești manager de proiect, de exemplu, lucrezi deseori transversal, cu persoane din departamente diferite, care nu îți raportează ție direct, iar o bună înțelegere a felul în care îi poți motiva pe aceștia să se alăture proiectului tău, poate fi echivalent cu succesul acestuia!

SDI Chestionare

Nu poți comunica eficient dacă nu cunoști limbajul. SDI® îți dă posibilitatea să cunoști “limbajul” motivațiilor și să ai, astfel, relații mai bune cu cei din jur.
Am pus câteva detalii în plus și un film de prezentare a SDI® aici: http://www.trainingroom.ro/SDItool/
Dacă vrei să folosești SDI® și să beneficiezi de o interpretare profesională a rezultatelor în cadrul unei sesiuni individuale sau a unui workshop pentru toată echipa, nu ezita să mă contactezi. Ca Facilitator SDI® acreditat de către Personal Strengths® Inc., te pot ajuta să profiți la maxim de utilizarea acestui instrument eficient. După completarea chestionarului, vom face împreună o analiză a factorilor tăi motivaționali și/sau ai echipei, vom dezvolta un plan de acțiune individual și putem stabili ulterior sesiuni follow-up pentru a te sprijini în tot procesul de schimbare ce va duce la o mai bună înțelegere și relaționare cu cei din jurul tău!

 

Îmbunătățește-ți relațiile cu cei din jur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *